universal

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Rasizmus je v nás

Rasizmus na Slovensku a nielen na Slovensku. Téma, ktorá môže byť opakovaná a diskutovaná neustále, ale stačiť na zmenu postoja väčšiny našej pospolitej spoločnosti to určite nebude. Je hlboko v nás. Zakorenený a udomácnený. Mnohokrát bez toho, aby sme si uvedomili, že aj my sami sme rasisti.
Nechcem, aby gro tohto článku boli len vyholené skupinky pätnásť a viacej ročných mláďat  vyzbrojených palicami, nožmi a kto vie čím ešte. No nedá mi nespomenúť ich ako príklad dnešnej doby. Tieto ľudské mláďatá často ani nechápu významy slov ako sú napr. rasizmus, fašizmus, ultra pravicový extrémizmus. No pohybujú sa v ich tieni. Nechápu však nebezpečenstvo, ktoré tieto slová prinášajú. Nechápu, že násilie, ktoré je za týmito slovami schované, bude plodiť len ďalšie násilie. Napadnúť niekoho kvôli farbe pleti, vyznaniu, orientácii, pôvodu, dĺžke vlasov? Nemajú s tým problém. Tak ako ani ich rodičia nemajú problém, až kým...
 
Problém má proste spoločnosť. Kde máš korene pôvodu rasizmus? Keby vedel hovoriť tak, by určite odpovedal, že je tak starý ako sám človek a siaha až k jeho rodovému vývoju z Homo sapiens. Mnohé z teórií hovoria o veľmi pravdepodobných súbojoch medzi vývojovými poddruhmi Homo sapiens. Najznámejší príklad jednej z teórií je vytlačenie a vystriedanie neandrtálskeho človeka, človekom dnešného typu a hovorí dokonca o jeho úplnom násilnom vyhubení.
 
Z antropologického hladiska je človek šelma. Pre šelmy je prirodzený boj o prežitie, o teritórium.  Človek je však šelma oveľa nebezpečnejšia ako všetky ostatné. Má vo vienku schopnosť rozmýšľať. Chuť vládnuť a podmaňovať si iné druhy zvierat, samotnú prírodu, alebo dokonca iných ľudí, je na svete od dôb kedy začal človek rozum využívať viac ako iné  druhy. Práve jeho rozum ho tlačil k mylnej predstave, že je niečo viac. Tu niekde pravdepodobne má korene aj samotný rasizmus.
 
Rôzne typy rás Homo sapiens sapiens sú od seba síce odlišné rôznymi telesnými znakmi, no sú na rovnakom stupni vývoja človeka. Mylná predstava, že nejaká rasa je nadradená je len výplod ľudskej fantázie, podkladaný síce telesnými rozdielmi no z biologického hľadiska sme si všetci rovný a tak telesné rozdiely tu nehrajú rolu a upevňujú pravdu o rovnosti všetkých ľudských rás..
 
Áno, je pravda že my ľudia máme rôzne sociálne návyky, no sú dané „naučeným“ správaním. Je to úplne jednoducho vysvetliteľné. „Vrodené“ správanie máme všetky ľudské rasy rovnaké. „Naučené“ správanie je dané okolitým prostredím. Prirodzený prechod medzi vrodeným a naučeným správaním je učenie sa človeka v rannom veku, takzvané obligatórne učenie.  Všímanie si dospelých jedincov, ich hlasu, spôsob komunikácie, či iných konkrétnych situácií, ovplyvní naše správanie sa, na celý život. No nezníži nám inteligenciu, alebo nezaradí k inému rodu ako ľudskému. Preto ak rómsky chlapec narodený v rómskej osade, bude od ranného veku vychovávaný v rodinnom dome u bielych adoptívnych rodičov spolu s bielym chlapcom, budú mať podobné spoločenské návyky a budú na rovnakej úrovni, rozdiel bude len v ich osobnostiach, nakoľko každý človek je jedinečný. A platí to aj naopak.
 
To znamená, že ak by sme mali všetci rovnakú štartovaciu dráhu do života, neexistovali, by medzi nami žiadne veľké rozdiely v správaní sa. Ani jedna ľudská rasa nieje vývojovo vyššie, alebo nižšie. Všetci sme si rovní. Rozdiel je len sociálnom prostredí a je len na nás a našom rozume, kedy tieto rozdiely prekonáme.
 
Prečo toto všetko píšem? Tento rok v lete ubehne 10. rokov od prvej rasovo motivovanej vraždy na Slovensku. Zomrel človek pre jeho farbu pleti. Bol brutálne kopaný a bitý tyčou do hlavy, bodnutý nožom do hrude a ešte k tomu všetkému poliaty horľavinou a podpálený....
 
Hnusné, odporné, neľudské. Človeku behá mráz po chrbte keď to čo i len číta.
 

Myslím si, že nikto z nás nechce, aby sa niečo podobné stalo jemu. Preto prestaňme pred deťmi nadávať na iné rasy, hanobiť ich pôvod, vysvetlime im, že všetky rasy sú si rovné a možno sa nám podarí dosiahnuť to, že odpoveď, za všetky rasovo motivované činy nebude spáchaná práve na nás. Zmeniť to môžeme iba u seba. A je jedno či ste biely, čierny, alebo žltý...... násilie, plodí len násilie.

Aké sú vaše názory na rasizmus? Stretávate sa s ním vo svojom okolí? Myslíte, že je v ľudských silách vyhubiť rasizmus, ktorý je v nás hlboko zakorenený?

universal pet79


okolo nás | stály odkaz

Komentáre

  1. Nie, nie... ľudia si nie sú rovní.
    V určitom prostredí je vždy jednoduchšie vyjadriť konformné názory. No a dnes nikto neriskuje, ak povie, že medzi rasami nie sú rozdiely. Lenže ono to tak jednoduché nie je.
    Pokiaľ moje vedomosti siahajú, evoluční psychológovia dnes odhadujú, že ľudské správanie je geneticky podmienené v rozsahu 60-80%, zvyšok je určený adaptáciou na prostredie. Nakoľko rasové rozdiely vplývajú na tú genetickú predurčenosť v správaní si nikto netrúfne odpovedať - no pretože zatiaľ o tom skoro nič nevieme. Teda tvrdiť, že existujú vrodené rasové rozdiely v správaní, alebo že neexistujú má rovnakú výpovednú hodnotu - nijakú.
    Druhá vec je získané správanie vo vlastnom kultúrnom prostredí - a tam sú rozdiely obrovské. Doterajšie výskumy v oblasti vývinovej psychológie ukázali, že mozog človeka sa vyvíja v rannom detstve v súlade s informáciami z okolia - teda jeho štruktúra sa prispôsobuje kultúrnemu prostrediu. Keď je už mozog vývojovo ukončený je do značnej miery predurčený. Preto majú ľudia veľké ťažkosti adaptovať sa v dospelom veku v kultúrne značne odlišnom prostredí, preto napríklad radšej vytvárajú oddelené getá vo veľkomestách. Na iných rasách časte menej prekáža farba pleti, ako kultúrne rozdiely v správaní sa.
    Čiže čisto vecne, pokiaľ nejaká rasová menšina je nútená žiť v medzi kultúrne odlišnou majoritou, tak obe rasy si nemôžu byť rovné.
    Mimochodom predstava, že ľudia sú si rovní je humanistický nezmysel, ktorý filozofia vyvrátila už v 18. storočí (trochu o tom na daimonion.blog.sk článok Spravodlivosť).
    Vaše tvrdenie - človek nie je "šelma", po slovensky dravec je nsprávne. Človek nevykazuje žiadne telesné znaky dravcov. Máme takú istú stavbu tela ako šimpanzi a iné opice. Podľa doterajších poznatkov sa prevažnú časť svojej prehistórie živil hlavne zberačským spôsobom živoata a príležitostným lovom, tak ako šimpanzy.
    No a tvrdenie "Chuť vládnuť a podmaňovať si iné druhy zvierat, samotnú prírodu, alebo dokonca iných " ... členov vlastného druhu máme spoločnú so šimpanzmi a zrejme aj s delfínmi.
    Robíte tú istú chybu ak mnohí: na jednej strane odsudzujete človeka za to, že sa vidí niečím viac ako je ostatná príroda (citujm: "Práve jeho rozum ho tlačil k mylnej predstave, že je niečo viac.") a na strane druhej tomu istému človeku prisudzujete "zázračné" vlastnosti, ktoré inde v prírode nie sú (citujem: "Človek je však šelma oveľa nebezpečnejšia ako všetky ostatné. Má vo vienku schopnosť rozmýšľať. Chuť vládnuť a podmaňovať si iné druhy zvierat, samotnú prírodu, alebo dokonca iných ľudí, je na svete od dôb kedy začal človek rozum využívať viac ako iné druhy."). Nie, človek je jeden z veľmi úspešných živočíšnych druhov, práve to, čo na ňom odsudzujete je jeho forma adaptácie na meniace sa podmienky v životnom prostredí, teda to, čo mimo iné umožnilo aj to, aby ste tu boli a mohli písať svoje predstavy o svete.
    Rasizmus a kultúrna homofóbia sú prirodzené, pre prežitie v strete rás a kultúr dlhým vývojom človeka upevnené adaptačné mechanizmy a osobne sa domnievam, že tvrdenie, že to tak nie je celej veci vôbec nepomáha. Treba vychádzať z toho, že rasové a kultúrne rozdiely sú, že minorita je v majorite už len z princípu nerovnoprávna a treba hľadať iné riešenia. Napríklad: pre zachovanie dynamickej adaptability na meniace sa podmienky je pre každú spoločnosť výhodnejšie, keď je vnútorne diferencovaná, ako keď je kultúrne monolytná. To môže byť, mimochodom, jedným zo zdrojov úspechu USA v 20. storočí. Pokiaľ si dokážu ľudia zvážiť dlhodobé výhody voči krátkodobým, tak rasisticky motivované riešenia sú kontraproduktívne.
    publikované: 21.02.2005 15:25:42 | autor: Daimonion vonCave (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014